Szelektív hulladékgyűjtés

1.) Szelektív hulladékgyűjtés

 

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékok környezeti és gazdasági szempontból is előnyösek, hiszen nyersanyagokat és energiát takarítunk meg, illetve csökkentjük a környezetbe kikerülő hulladékok mennyiségét.
Várpalotán közel 6 éves múltra tekint vissza a szelektív hulladékgyűjtés, a rendszer fejlesztése, bővítése azóta is folyamatosan zajlik. 2006-ban került kiépítésre a ma is működő bálázó csarnok, mellyel papír, műanyag, fém, valamint tetrapack csomagolási hulladékokat dolgozunk fel.
 
A szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma folyamatosan bővül, jelenleg Várpalotán 41, míg Pétfürdőn 19 sziget áll a lakosság rendelkezésére.
 
A szigeteken kívül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is útjára indítottuk Várpalota és Pétfürdő egész területén. A családi házak tulajdonosai 120 literes szelektív hulladékgyűjtő edényben gyűjthetik a háztartásban keletkező papír, műanyag, fém és tetrapack csomagolási hulladékokat. A szelektív hulladékgyűjtés a lakosság segítsége és odafigyelése nélkül nem működhetne. A 2009-es évben 342 tonna csomagolási hulladék került hasznosításra. A begyűjtott hulladékok arányai az alábbi táblázatban láthatók:
 
Jövőbeni terveink, céljaink:
Célul tűztük ki a szelektív hulladékgyűjtés egész Várpalota városra, valamint a begyűjtési körzetben lévő többi településre történő kiterjesztését, A települések Önkormányzatával való egyeztetést követően, a helyi igényeknek megfelelően (szigetes vagy házhoz menő rendszerben) lehetővé tesszük a lakosság számára a hulladékok szelektív gyűjtését.
Megkeressük a közületeket is mind szelektív hulladékgyűjtés, mind veszélyes hulladék szállítás témakörben. A partnereknek igény szerint biztosítunk szelektív hulladékgyűjtő konténereket, melyeket a megállapodásnak megfelelő időközönként ürítünk.
Évről évre növekszik a szelektíven begyűjtött hulladékok mennyisége és tisztasága, mely mindannyiunk közös érdeke, így kérjük Önöket, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeibe csak az edényeken látható útmutatókon található hulladékokat helyezzenek!
 2.) Gyűjtési rendszer
 Jelenleg Várpalota- Inota- Pétfürdő szelektív hulladékgyűjtő körzetben 200 db 1100 literes szelektív hulladékgyűjtő konténer áll a lakosság rendelkezésére. Ezen túlmenően szelektív konténereket nem csak a város közterületein, hanem az iskolák-óvodák udvaraiban is helyeztünk el. A szigetek a társasházi övezetekben kerültek kiépítésre, jól megközelíthető, sűrűn lakott területeken, ezáltal rövid távolságon belül mindenki számára elérhetővé váltak. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek ürítése a hétfői és pénteki, míg a házhoz menő rendszerben kéthetente szerdánként történik a kukák ürítése.
 
Változás az eddigi rendszerhez képest, hogy Várpalota – Alsóvárosban és Pétfürdőn az eddigiektől eltérően nem a páros, hanem a páratlan hetek szerdai napjain ürítünk. Várpalota többi részén továbbra is változatlanul a páros hetek szerdai napjain történik a szelektív hulladék begyűjtése. Az Alsóvárosi utcák listája a következő:

 

Bajcsy-Zsilinszky utca
Balassi Bálint utca
Bartók Béla utca
Berzsenyi Dániel utca
Bokányi Dezső utca
Csokonai Mihály utca
Dankó utca
Dobó K. utca
Faller Jenő utca
Fehérvári út
Gagarin utca
Gárdonyi Géza utca
Gyöngyvirág utca
Hársfa utca
Kossuth Lajos utca
Magyari utca
Marx Károly utca
Mészáros Lőrinc utca
Muskátli utca
Péti út
Régibánya utca
Szélhely utca
Tó utca
Vasút utca
Veszprémi út
Winkler Márton utca
Zichy Imre utca
Zrínyi Ilona utca

 

 A szigetekről a szelektív hulladékgyűjtő jármű hulladékfrakciónként külön-külön gyűjti be a hulladékokat, míg a házhoz menő rendszerben az együttesen begyűjtött hulladékokat a Várpalotai Közüzemi Kft telephelyén kialakított bálázó csarnokban válogatják külön frakciókra.
 3.) A hulladék további sorsa
 
A bálázó csarnokba bekerült hulladékok, frakcióra válogatásukat követően tömörítésre kerülnek. Az összetömörített PET, PE fólia, HDPE flakon, tetrapack és papír csomagolási hulladékokból bálákat készítenek. Külön szín szerint kerülnek bálázásra a víztiszta, kék, és vegyes PET bálák. Az elkészült bálák hasznosítóhoz kerülnek. A begyűjtött üveg csomagolási hulladékokat elszállításig 15 m3-es konténerben tároljuk.
 
PET palackokból
»
újra PET palack, műanyag háztartási eszközök, polár pulóver, DVD-tok
Újságpapírból
»
hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, vécépapír
     
Színes üvegből
»
szeszesitalos üvegpalackok
Italos kartondobozokból
»
hullámkarton, kartondobozok, bútorlapok
 4.) Elektronikai lomtalanítás
 Az elektronikai eszközök rohamos terjedése és gyors avulása miatt jelentős mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik a lakosok körében. Ezek kikerülése a természetbe hatalmas károkat róhat arra. A Várpalotai Közüzemi Kft szervezésében évek óta megrendezésre kerül az éves elektronikai lomtalanítás, melynek keretein belül a lakosság leadhatja használaton kívüli szórakoztató illetve háztartási elektronikai hulladékait. Az idei évben Várpalota és Pétfürdő mellett további településeken is megrendeztük az elektronikai hulladékok átvételét. A rendezvény szükségességét és népszerűségét mutatja a lakosság által nagy mennyiségben begyűjtött elektronikai hulladékok száma. A begyűjtött hulladékok elszállítást követően hasznosításra kerülnek.
 5.) Részvétel a lakosság életében
  1. tavaszán sikeresen útjára indított első komposztálásos programunk lassan lezáródik. A nagy érdeklődésre tekintettel 2010. őszén újra indulni szeretnénk, ezúttal a családi házakon kívül a társasházak és oktatási intézmények számára is lehetősvé tesszük a programhoz csatlakozást.Örömmel látjuk az iskolák, óvodák pozitív hozzáállását, nagy érdeklődését!
 A Várpalotai Közüzemi Kft törekszik arra, hogy a lakosságot minél szélesebb körben megismertesse a környezetét érintő kérdésekkel, így igyekszünk képviseltetni magunkat a helyi rendezvényeken, a Várpalotai TV-ben, a helyi lapokban, szóróanyagokon, Várpalota Város hivatalos honlapján.
A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban évek óta megjelenik az ÖKO PANNON-nal közös szervezésben a Hulladék Híradó, mely tájékoztató a szelektív hulladékgyűjtés lakosságot érintő változásairól, fejlesztéseiről, eredményeiről. Kiállítóként részt vettünk a Zöld Expo 2009. rendezvényen, melyen célul tűztük ki a fiatalok, gyerekek szemlélet formálását, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának tudatosítását.
A Városi Televízióban szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő reklám filmet indítottunk. Külön örömünkre szolgál az oktatási intézmények komoly figyelme a téma iránt, az iskolán belüli és iskolák közötti környezetvédelmi vetélkedők, óvodai-iskolai csoportok bálázóban tett látogatásai.
Bízunk abban, hogy a tavalyi tanévben útjára indított és sikeresen bevált óvodai-iskolai szelektív hulladékgyűjtési program az idei tanévben is hasonló eredményeket ér el, hiszen a fiatalok a legfogékonyabbak az új iránt. Célunk az, hogy az ő mindennapjaiknak már része legyen a hulladékok szelektíven való gyűjtése és a környezettudatos életmód.
 
Szelektív Időpontok-Alsóváros, Loncsos
Szelektív Időpontok-Alsóváros, Loncsos
szelektiv-idopontok-Alsovaros-Loncsos.pdf
177.7 KB
8 Downloads
Details
Szelektív Hulladékgyűjtés 2019  Kálvária, Kismező, Inota
Szelektív Hulladékgyűjtés 2019 Kálvária, Kismező, Inota
szelektiv-hulladekgyujtes-2019.-Kalvaria-Kismezo-Inota_2.pdf
177.1 KB
8 Downloads
Details